Onderstaande stuk stond in 'Hart voor dieren' en is van Dr. Henk Lommers:
Kunstmatige ademhaling:
Bij ademnood is de ademhaling traag en onregelmatig. De poes zit met gestrekte hals en moet veel moeite doen om voldoende lucht binnen te krijgen. De slijmvliezen van de tong en de ogen worden blauw en als de ademhaling niet op peil gehouden wordt zal er bewusteloosheid optreden. Als dat gebeurt moet er snel ingegrepen worden en moet direct kunstmatige ademhaling toegepast worden.
Zo vlug mogelijk dus:
Eerst alle knellende voorwerpen verwijderen. Dan de mond openen en de tong voorzichtig uit de mond trekken. Eventueel met een doekje als hij wegglijdt. Controleer of er geen voorwerpen in de keel zitten. Zo ja , haal het er zo snel mogelijk uit. Probeer het naar boven te schuiven door op buitenkant van de keel net onder het voorwerp te drukken. Probeer het te pakken. Weer met doekje als het wegglijdt.
Leg het dier op zijn rechterzijde op een harde ondergrond. Strek de poten van het lichaam af zodat de borstwand vrij ligt en kan uitzetten. Strek de hals en trek de tong zover mogelijk naar voren. Dit alles moet je heel snel doen.
Dan kunstmatige beademing:
Zet 2 vingers naast elkaar op het linkergedeelte van de borstkas vlak achter het schouderblad. Druk de borstkas gelijkmatig in, enige kracht mag gebruikt worden maar niet te veel. Nadat de borstkas is ingedrukt, wordt deze snel losgelaten zodat hij weer in de zelfde stand terugveert. De lucht wordt dan aangezogen. Is borstkas terug in de oorspronkelijke stand, dan weer indrukken. Het indrukken en loslaten dient 12 keer per minuut te gebeuren. Dus drukken, tellen 1-2, loslaten, tellen 1-2-3 enz.

Mond op neus beademing:
Als bovenstaande niet kan omdat b.v. de ribben kapot zijn of er een wond is, dan moet je mond op neus beademing doen.
Sluit de mond en trek bovenlippen strak over de onderlippen heen, zodat daar geen lucht kan ontsnappen. Plaats je lippen over de beide neusgaten en blaas de lucht naar binnen. Blaas zo hard dat je de borstkas omhoog ziet komen, omdat er lucht in de longen stroomt. Doe dit 3 tellen. Dus 1-2-3 lucht inblazen.
Haal je lippen van de neus af en laat de lucht gedurende 2 seconden wegstromen. Tel 1-2. Dan weer lucht inblazen gedurende 3 seconden.

1-2-3 tellen lucht inblazen
1-2 Tellen lucht laten wegstromen
1-2-3 lucht inblazen

Indien er hartstilstand optreedt, moet je ook hartmassage geven.
Bij hartstilstand:
Leg poes op zijn rechterzij met de linkervoorpoot zover mogelijk naar voren gestrekt.
Neem het borstbeen vast in de palm van je hand vlak achter de voorpoten, zodat de duim aan de ene en de vingers aan de andere kant van de borst komen te liggen. Het hart ligt vlak onder de vingers en door redelijk krachtig in de borst te knijpen, kan het hart leeggeknepen worden. Het zuigt zich vervolgens zelf weer vol. Niet te hard knijpen.
1 tel indrukken, 1 tel loslaten, 1 tel indrukken enz., ongeveer 15 keer per minuut.

Na 2 minuten kijken of het hart zelf gaat kloppen. Zo niet dan doorgaan.
Soms is het nodig beide te doen.
Dan: halve minuut hartmassage en halve minuut kunstmatige ademhaling doen.
Steeds na 2 minuten kijken of hart zelfstandig klopt. Indien dat zo is alleen doorgaan met kunstmatige ademhaling tot de poes zelf ademt.
Tot zover Dr. Henk Lommers.

Dit komt uit een EHBO cursus voor dieren:
Wat eerst:
S.p.a.r is:Algemeen onderzoek naar belangrijkheid:
Slijmvliezen
Pols: 120-160 slagen per minuut
Ademhaling:10-40 x per minuut
Reflexen
Daarna c.r.a.sh.dat is een spoedplan:
Circulatie verzekeren
Respiratie verzekeren
Arteriele bloedingen stelpen
Shock behandelen

Verdrinking
Bij verdrinking de poes op zijn kop houden zodat het water uit de longen kan lopen.
Zwaaitechniek is ook toe te passen: Neem de poes bij de achterpoten vast en zwaai ze krachtig een maal heen en weer. En leg haar even op de zijkant. Dan weer doen.
Heftige bloedingen:
Bloeding op kop of romp: Neem een doek en leg die op de wond. Je moet druk uitoefenen tot de bloeding stopt.
Bloeding aan poot of staart: Indien druk uitoefenen op de wond niet genoeg is, moet je een tourniquet-verband leggen:
Je neemt een band of reep stof en die knoop je met een platte knoop om de poot tussen de wonde en het hart. Dan neem je een stokje, pen of zoiets en dat leg je op de knoop en dat knoop je vervolgens vast met een tweede knoop. Dan draai je het stokje langzaam rond met de wijzers van de klok mee, tot de bloeding stopt. Heel belangrijk: iedere 10 minuten het stokje terugdraaien tot er bloed komt. Anders sterft weefsel af.
Bij open breuken erg oppassen voor infectie. Altijd verbinden met liefst propere doek.
Bij gesloten breuken vooral zorgen dat de huid niet kapot gaat. Dus de poes zo weinig mogelijk laten bewegen. Desnoods maak je noodspalkje.
Noodspalk:
Wikkel om poot een doek. Daarop leg je een stok aan beide kanten van de poot. De spalk moet vrij lang zijn. Rond de spalk draai je een verband redelijk strak aan.